Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Klima21-strategi:

Positiv til flere sentre for klimaforskning

Forskningsminister Tora Aasland er positiv til å opprette nye forskningssentre for klimaforskning. I går fikk hun overrakt Klima21-strategien.

Statsråden fremhever den gode erfaringen med forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME). De åtte FME-ene ble etablert i fjor innenfor offshore vind, sol, bio, miljøvennlig kraftproduksjon og CO2-håndtering.

- Jeg ser for meg at vi må ha et system for ganske lang tid framover med sentre også innenfor klimaforskningen. For meg er det et viktig virkemiddel, men jeg kan ikke svare eksakt på verken om det blir nye forskningssentre, hvor mange det eventuelt blir og hvordan en eventuell tidsplan blir, sier hun.

Mer samfunnsvitenskapelig klimaforskning
Siri Hatlen, leder av styringsgruppen for Klima21, la spesielt vekt på at den samfunnsvitenskapelige forskningen innenfor klima må styrkes.

- Vi anbefaler at den raskeste veksten i budsjettene kommer i den samfunnsvitenskapelige forskningen, sa Hatlen.
 

Kunnskapsminister Tora Aasland og leder av styringsgruppen for Klima21 Siri Hatlen. Foto: Claude R. Olsen Kunnskapsminister Tora Aasland og leder av styringsgruppen for Klima21 Siri Hatlen. Foto: Claude R. Olsen  

 Vil holde trykk på saken
Kunnskapsminister Tora Aasland som hadde bestilt strategien var fornøyd med det hun hørte.
- Jeg skal love at jeg skal holde sterkt trykk på saken og ta rapporten med meg til regjeringens framtidig behandling.

 Den viktigste oppgaven hun ga styringsgruppen var å lage en strategi der forskning kan gjøre en forskjell og der politikerne ser at de trenger forskning i tillegg til alle andre typer virkemidler.

- Det har vært satset betydelig på alternativ energi, og karbonfangst og lagring har vært et meget viktig tema etter klimaforliket i Stortinget, og utfordringen nå er å gjøre dette enda bredere og fange opp helheten i klimaforskningen, sier forskningsministeren.

Inspirert av Energi 21
Strategiprosessen Klima21 er inspirert av en tilsvarende prosess for miljøvennlig energi, Energi21, som resulterte i en kraftig økning i innsatsen på fornybar energi og CO2-håndtering. Styringsgruppen for Klima21 ønsker et tilsvarende løft for klimaforskning.

- Klima21 omfatter resten av klimaforskningen der vi anbefaler en rask budsjettvekst, sier Hatlen.

Fast ordning
Styringsgruppen anbefaler at Klima21 blir en permanent ordning som både kan være rådgiver for regjeringen og være møteplass for forskere, forvaltning, næringslivet og miljøorganisasjonene.
- Vi tror på en aktiv bruk av forskningsbaserte beslutningsprosesser, sier Siri Hatlen.

Noen viktige anbefalinger i Klima21-strategien:
• Bevilgningene til klimaforskning over statsbudsjettet må 2015 være minst én milliard kroner over nivået i 2010.
• Statsministeren bør etablere et klimavitenskapelig råd hvor forskere, regjeringen og sentrale politikere møtes for dialog og kunnskapsutveksling.
• Etablere langsiktige og næringsrettede forskningssentre etter nasjonal konkurranse.
• Etablere langsiktig finansierte samfunnsvitenskapelige forskningssentre.
Milliardveksten er foreslått fordelt med 500 millioner kroner til forskning for å redusere klimagassutslippene, 250 millioner kroner til forskning om klimasystemet og 250 millioner kroner til forskning på konsekvenser og tilpasninger til klimaendringer.
 

Den ambisiøse strategien ble overlevert kunnskapsminister Tora Aasland 1. februar etter et drøyt års arbeid.
 

Skrevet av:
Claude R. Olsen
Publisert:
02.02.2010
Sist oppdatert:
13.09.2016